Turvavälineet ja -varusteet ovat kohtuuhintaisia henkivakuutuksia, joiden ansiosta voidaan välttyä kuolemantapauksilta, loukkaantumisilta ja onnettomuuksilta. Niiden käytöstä on asetettu laissa rajoituksia, mutta työmaalla on hyvä varautua mieluummin liiallisesti kuin liian huonosti ennalta arvaamattomien tilanteiden välttämiseksi.

Turvavälineiden ja -varusteiden merkitystä ei voi liikaa korostaa, koska fyysistä työtä tehdessä on omat riskinsä. Mikäli onnettomuus tapahtuu, voi vakuutusyhtiö evätä korvaukset tai käynnistää tutkinnan, onko työnantaja täyttänyt velvollisuutensa. Jos työnantajalle on epäselvää, mitä kaikkea hänen tulee antaa työntekijöilleen, on hyvä olla yhteydessä paikalliseen Aluehallintovirastoon tai yhteiskumppanina toimivaan työterveyshuoltoon. Korkein mahdollinen turvallisuustaso on kaikkien osapuolten etu ja sen avulla voi välttää mahdolliset henkilövahingot sekä jatkotoimenpiteet.

Raskaat osat voivat aiheuttaa vaaratilanteita

Raskaat, painavista materiaaleista valmistetut osat, voivat aiheuttaa vakavia vaaratilanteita työmailla ja tehtaissa. Vaikka työntekijällä olisi pitkä kokemus omalta alaltaan, voi esimerkiksi nosturin tai lastauslaitteen äkillinen romahdus aiheuttaa vaaranpaikan. Tämän vuoksi työnantajan tulee antaa työntekijöille asianmukaiset varusteet ja velvoittaa heitä käyttämään niitä, jotta ennalta arvaamattomatkin vaaratilanteet pystytään välttämään.

Työnantajan tulee ehdottomasti hankkia asianmukainen kypärä tai mieluiten kypäräpaketti, joka sisältää kypärän lisäksi kuulo- ja silmäsuojaimet ja jonka avulla voi suojautua esimerkiksi äkillisiltä voimakkailta ääniltä tai putoavista, ympäriinsä lentelevistä palasista. Lisäksi turvakengät ovat erittäin hyödylliset etenkin, jos on riskinä, että esimerkiksi satojen tai tuhansien kilojen painoinen teräsmassa voi pudota jalkojen päälle.

Suojaudu kemikaaleilta huolellisesti

Kemikaalit aiheuttavat pahimmassa tapauksessa peruuttamatonta vahinkoa, joka voi aiheuttaa työkyvyttömyyden. Erityisesti syövyttävät kemikaalit ovat tuhoisia aineita, joilta on välttämätöntä suojautua erittäin tarkasti. Pelkät, ihoa suojaavat varusteet eivät riitä, vaan myös silmät tulee suojata huolellisesti.

Kemikaalien kanssa on hyvä käyttää erikoisnaamareita, joiden tarkoituksena on suojata käyttäjää roiskeilta tai hajuilta. Niiden avulla on mahdollista peittää myös limakalvoalueita eli suuta ja sieraimia. Näiden kahden herkän alueen suojaaminen myös mahdollistaa, ettei syövyttävää ainetta leviä sisäelimiin, kuten keuhkoihin ja kurkkuun.

Kemikaalien parissa työskentelevän on parempi olla liian varovainen kuin huolimaton ja varautua erittäin tarkasti etenkin tuntemattomien aineiden kanssa. Asianmukaiset turvakengät suojelevat jalkoja yllättäviltä roiskeilta, kun taas hanskat suojelevat käsiä. Käsineiden valinnassa on tosin hyvä tehdä tarkka turvallisuusselvitys ennen lopullista valintaa, sillä kumi- ja muovihanskojen välillä on eroja. Lisäksi on tärkeää miettiä, millaisia vaaroja niistä voi aiheutua – voiko tietty materiaali muuttaa tartuntaotteen kömpelöksi tai lisätä mahdollisuutta tarttua liikkuviin koneenosiin.

Liukuesteet ehkäisevät liukastumisia

Monelle voi tulla yllätyksenä, että liukastumiset ja kaatumiset ovat tyypillisimpiä työpaikkatapaturmia, jotka useimmiten aiheuttavat käsi- ja jalkavammoja. Työntekijöiden turvallisuuden kannalta onkin erittäin olennaista huolehtia, että lattiapinnalla ei ole turhia esteitä, kuten sähköjohtoja, tai se ei ole tehty liukkaasta materiaalista. On myös tärkeää huolehtia, että siivouksen yhteydessä käytetään varoitusmerkkejä, jotka kertovat lattian olevan märkä.

Liukuesteet ovatkin erinomaisia apuvälineitä erityisesti tehdasoloissa, joissa voi olla paljon nestettä lattialla esimerkiksi tuotantoprosessin sivuaineena. Niitä voi ostaa erikseen ja kiinnittää kengänpohjan päälle vaivattomasti.

Huomiovaatteet voivat pelastaa ihmishenkiä

Suomalainen heijastin on innovaatio, joka on pelastanut monia henkilöitä tieliikenteessä. Tämä heijastava pinta on siirretty myös huomiovaatteisiin, joiden ansiosta henkilö huomataan pimeässäkin, kun valo heijastuu siihen. Heijastinliivi on loistavista ominaisuuksistaan huolimatta edullinen vaihtoehto, joka sopii erityisesti logistiikan kanssa työskenteleville henkilöille. Suomessa on syksyllä ja talvella erittäin pimeää ja tehdasalueella työskentelevää henkilöä voi olla haastavaa nähdä pilkkopimeässä.

Raskaan auton kuljettaja ei pysty reagoimaan kovinkaan nopeasti äkillisiin tilanteisiin, jos hän näkee ihmishahmon viime tingassa kulkuneuvonsa edessä tai peruutustilanteessa. Työnantaja voikin turvata työntekijänsä hankkimalla heijastinvaatteita ulkona pimeään aikaan työskenteleville henkilöille.